Vanaf de geboorte start de gigantisch grote ontwikkeling van jouw kleintje! In sneltempo ontwikkelen zich nieuwe vermogens en groeit dat kleine lichaampje steeds door. Er zullen allerlei ritmes ontwikkelen in voeding, slaap en ontlasting. Soms ervaren kleintjes problemen.

Een goede start (geboorte) draagt bij aan een goede en een -voor het kindje- comfortabele ontwikkeling. 

Bij de geboorte komt er een grote impact op een klein mensje. Een prachtige, maar zeer complexe gebeurtenis voor moeder en kind. Bij de passage door het geboortekanaal komt er veel druk te staan op de baby. Deze druk kan toenemen wanneer de baby in niet in achterhoofdsligging ligt, wanneer hij/zij klem komt te zitten of er wee-opwekkers worden ingezet. Om de passage goed te 

laten verlopen is de spildraai belangrijk, hierdoor zal uw kindje goed mogelijk door het bekken van zijn/haar moeder te passeren, hopelijk zonder al teveel hindernissen. Met wat geluk kan uw kindje ter wereld komen zonder extra handelingen, maar soms is de verloskundige / gynaecoloog genoodzaakt om te assisteren middels een vacuumpomp, knip of (spoed)keizersnede.  

Het klem komen te zitten kan leiden tot...

Het klem zitten van de baby kan leiden tot een verkeerde positie van de gewrichten die met het oog nauwelijks zichtbaar zijn. Veel ouders zien een voorkeurshouding ontstaan bij hun kind of merken tijdens het aankleden dat het kind groot ongemak heeft bij het aandoen van de bovenkleding (armen / hoofdje). Ook ontdekken ouders dat hun kind altijd dezelfde arm/been kiest in zijn bewegingen zoals steunen, grijpen, optrekken van de beentjes en afzetten. 

Het vast zitten tijdens de geboorte, de stress van de moeder of het inzetten van wee-opwekkers kan het stresssysteem van de baby belasten. Het kindje functioneert in een relatieve schriktoestand, een fight-or-flight. Deze babies zullen zich niet makkelijk overgeven aan de slaap, schrikken snel van harde geluiden en zijn ontroostbaar als ze niet bij hun ouders of andere vertrouwde verzorgers zijn.

Een geboorte zonder complicaties, maar veel stress vanuit de ouders / verzorgers kan tevens leiden tot deze klachten. Kinderen voelen spanningen goed aan en reageren hier zelf ook op.  

De ontwikkeling van het maag-darmsysteem kan leiden tot...

Als een kindje geboren is moet er nog een hoop gebeuren in het maag-darmkanaal. De maag kan nog van positie veranderen en soms hebben de maagklepjes wat tijd nodig om goed te sluiten, zodat er geen melk / maagzuur terug stroomt van maag naar slokdarm.

De darmen gaan voor het eerst melk verteren en in de weken die volgen zal de vertering en opname van voedingsstoffen steeds geavanceerder worden. Hopelijk verloopt dit soepel en zonder om kijken, maar in veel gevallen kan dit ook gepaard gaan met klachten zoals opkomend maagzuur (reflux), darmkrampjes en verstopping (obstipatie). 

Het is raadzaam een osteopaat te raadplegen in het geval van:

Klachten aan het houding- en bewegingsapparaat

 • Nek- en rug: voorkeurshouding, dwangstand, overstrekken, KISS,

 • Verminderde motorische ontwikkeling
 • (Na herstel van) breuken

Klachten aan het orgaanstelsel

 • Darmen: buikpijn, darmkrampen, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, afwijkend ontlastingspatroon
 • maag: reflux, maagzuur, slecht eetpatroon

Klachten aan het hoofd

 • zuig- en slikproblematiek (voeding)
 • A-symmetrische vorming van de schedel
 • Voorkeurshouding
 • KISS 

Overig

 • Rusteloosheid
 • Overmatige woede-uitbarstingen, gedragsproblematiek
 • Concentratieproblematiek (ADD/ADHD)
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen