Osteopathie

De osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelvorm die toegepast wordt op het skelet (gewrichten), de spieren, banden, organen en het zenuwstelsel.  

Hoe werkt het?

Ons lichaam beschikt over een zelf herstellend vermogen. Worden we bijvoorbeeld ziek, dan zorgt ons immuunsysteem dat we weer beter worden.

Soms ontwikkelen zich (over de lange termijn) klachten, die het lichaam niet op kan lossen. Het lichaam compenseert. Hierdoor heb je zo min mogelijk last van de klacht. Hoe langer een klacht bestaat hoe meer het lichaam moet compenseren. De klacht uit zich steeds sterker en we ervaren pijn en ongemakken.

Een verandering in het lichaam, bijvoorbeeld blokkade, verkleving of veranderde spanning tast meerdere systemen aan. De osteopaat onderzoekt alle systemen en behandelt waar nodig. De osteopaat kijkt hierbij naar alle structuren (ook naar de organen en vliezen in je lichaam) en mobiliseert deze waar nodig. De mobiliserende technieken worden met de hand uitgevoerd, veelal op de gewrichten, de buik of aan het hoofd.